Beoordeeld als uitstekend
Bekend van Werk aan de Muur
Thuisbezorgd binnen 3 werkdagen

Hoe werkt het

1. Het algoritme leert de schilderstijl

Het algoritme dat wij gecodeerd hebben analyseert het schilderij en leert de stijlen, karakteristieken en typerend kleurgebruik. Zo worden de typische strepen van Van Gogh bijvoorbeeld eigen gemaakt. Of denk aan de vegen die het expressionisme kenmerken.

2. De computer helpt ons schilderen in de gekozen kunststijl

Nadat we de computer verschillende kunsstijlen hebben geleerd, passen we dit toe op herkenbare plekken van steden. Zo wordt het Groninger Museum uitgebeeld in de kleurrijke stijl van Picasso. De computer kan door beeldherkenning de schilderachtige kenmerken toepassen.

Van foto naar slimme kunst

Groninger Museum in de stijl van Picasso

Hoe kan Kunstmatige Intelligentie kunst maken?

Voor onze kunstwerken gebruiken we zogenaamde neurale netwerken. Wij mensen hebben ook neurale netwerken in ons brein. Daardoor kunnen we bewegen, puzzels oplossen en iets nieuws leren. Met kunstmatige intelligentie gebeurt leren op een vergelijkbare manier. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van vormen en kleuren, onmisbare onderdelen van een schilderij. Het grappige is dat, net als bij de mens, de precieze werking nog niet te verklaren is. Daarom moeten we de computer zeker nog een handje helpen bij het maken van onze Slimme Kunst.

Veel meer dan een filter

Maar op instagram kan je toch ook filters toepassen? Dat klopt, maar Slimme Kunst is veel meer dan door een andere bril naar een foto kijken. Bekijk onderstaande voorbeeld maar eens. De bloemen en het meisje worden schilderachtig weergegeven. Was het je al opgevallen dat er bloemetjes bij zijn gekomen? Het algoritme kan bijvoorbeeld een grasveld herkennen, en hier kleurrijke bloemen bijschilderen!

Van foto naar schilderachtige kunst

Originele foto die ons algoritme 'naschildert'

Algoritme schildert zelf nieuwe bloemen

Slim kunstwerk op basis van foto van kind

Menselijke creativiteit onmisbaar

De kunstenaar bepaalt welke kunststijl de computer gaat leren. Daarin zijn nog een boel belangrijke keuzes te maken. Denk hierbij aan het instellen van het abstractieniveau, behoud van originele kleur en de mate van details. De ene schilderstijl is geschikter dan de andere. Zo zorgt kubisme voor interessante blokken in grachtenpanden, maar geeft gekke resultaten bij een natuurgebied. Zo blijft creativiteit en gevoel voor kunststijlen de uitdaging. Dat kan tot nu toe alleen de mens!

Daarom maken wij, Rik en Pieter-Jan, met veel plezier Slimme Kunst!

Wil jij ook Slimme Kunst van Groningen aan jouw muur?

BEKIJK SCHILDERIJEN